Constructie van onze meubels

Het comfort en de duurzaamheid van zitmeubels wordt bepaald door de combinatie van materialen die toegepast wordt bij de constructie van een meubel. Tijdens de ontwikkeling van onze modellen beoordelen we per model wat de optimale constructie is om het beste comfort te realiseren. Voor de constructie van onze zitmeubels gebruiken we een aantal verschillende materialen, zoals koudschuim, polyether, dacron, beukenhout, MDF, multiplex en Nosag veren.

Hieronder volgt een korte toelichting over deze materialen.

Koudschuim

De juiste benaming voor koudschuim is eigenlijk High Resilience (HR) schuim, ofwel schuim met een grote veerkracht en duurzaamheid. Koudschuim of HR schuim heeft van nature een enigszins onregelmatige, open celstructuur waardoor het materiaal zeer goed ademt en vocht afvoert. Kuilvorming komt bij koudschuim praktisch nooit voor. Het materiaal zal zich in de eerste gebruiksmaanden soepeler gaan gedragen, waarna het dankzij de hoge elasticiteit een hoog comfort biedt gekoppeld aan een lange levensduur. Het koudschuim dat wij toepassen in onze meubels heeft bovendien een progressieve weerstandsopbouw, wat wil zeggen dat hoe dieper het schuim ingeduwd wordt, hoe meer tegendruk het materiaal gaat geven. Daarnaast werkt koudschuim brandvertragend, zijn er verschillende recyclingprocessen beschikbaar voor en wordt het CFK-vrij geproduceerd. Voor de zittingdelen van onze meubels passen wij koudschuim toe. Voor de rugdelen passen wij een combinatie van koudschuim en polyether toe voor het meest optimale comfort.

Polyether

In vergelijking met koudschuim is polyetherschuim opgebouwd uit meer gelijkmatige en kleinere open cellen waardoor er minder plaats is voor lucht in het kussen. Deze afwijkende eigenschappen maken polyether uitermate geschikt voor toepassingen waarbij de afdeklaag minder luchtdoorlatend is, zonder dat er afbreuk gedaan wordt aan de veerkracht. De draagkracht van polyether komt voort uit de weerstand van het materiaal, niet de veerkracht. Voor polyetherschuim zijn diverse recyclingprocessen beschikbaar en het wordt CFK-vrij geproduceerd. Dit materiaal passen wij in combinatie met koudschuim toe voor delen van de rug. Ook passen wij polyether toe in de ombouw van onze meubels.

Dacron

Dacron, een vliesmateriaal, gebruiken wij als afdekmateriaal op het schuim voordat het meubel gestoffeerd wordt. Het is een synthetisch, vormvast materiaal met een open structuur en is anti-allergisch. Daarnaast is dacron brandvertragend. Het zorgt voor een egale ondergrond voor de stoffering van meubels. Wij passen dacron in verschillende gramsgewichten toe in onze meubels.

Beukenhout

Beukenhout heeft een fijne structuur, waardoor het goed te bewerken en te buigen is. Daarnaast is beukenhout een vaste en tamelijk harde houtsoort. Deze combinatie van eigenschappen maakt beukenhout bij uitstek geschikt voor de productie van de dragende delen van meubels.

MDF

MDF wordt veelvuldig gebruikt voor de productie van bijvoorbeeld keukens vanwege de gebruikseigenschappen van het materiaal. Dit materiaal is zeer goed bewerkbaar en makkelijk in allerlei vormen te frezen. Door de fijne vezelstructuur splintert het niet, daarnaast werkt het nauwelijks en heeft het een grote buigsterkte. Een betere lijmvastheid, zeer hoge slijtvastheid en een hoog breekpunt zijn ook kenmerken van MDF. Wij passen MDF toe voor de niet-dragende en niet-verbindende delen.

Multiplex

Multiplex is opgebouwd uit verschillende lagen hout, die onder hoge druk en hoge temperatuur met elkaar verlijmd worden. Hierdoor heeft multiplex een aantal grote voordelen: het materiaal is sterker dan massief hout van dezelfde afmeting en met hetzelfde gewicht. Daarnaast vertoont multiplex minder werking dan massief hout. Om deze redenen passen wij multiplex toe in de verbindingsdelen van onze meubels.

Nosag veren

Nosag veren (Engels voor ‘niet zakken’) zijn stalen golvende veren die tegen roest zijn behandeld en die in de zitting of rug van een meubel kunnen worden toegepast. De dikte en lengte van de veren bepalen mede het comfort van een meubel. Nosag vering garandeert jarenlang uitstekend zitcomfort. In alle meubels passen wij Nosag veren toe.

Jouw
stalen